«Εκατοντάδες έργα δώσαμε σε χρήση χωρίς φανφάρες και ταμπέλες», συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη @ rodiaki.gr

ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΉταν όλοι μέσα στην αίθουσα του μεγάλου χωριού όπου γινόταν εκείνο το απόγευμα, πριν καμία τριετία, η παρουσίαση ενός βιβλίου: δήμαρχοι, βουλευτές, άλλοι επίσημοι, κι όταν μπήκε ο Μαχαιρίδης ο κόσμος- ο απλός κόσμος- χειροκρότησε! Κοιταχτήκαμε! Αυτή η δημοφιλία πόσο έχει αλλάξει σήμερα; Καθόλου, λέει ο ίδιος γιατί η δύναμή του είναι ο κόσμος, ο νησιώτης, κάτω απ΄ τον οποίο πάει στη συνομιλία μαζί του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που κυκλοφορεί με το μηχανάκι του όντας μικρός πρωθυπουργός- ο ένας εκ των 13- αυτός που την προηγούμενη φορά καθάρισε τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες!

Από τότε άλλαξαν τα πάντα, έγινε η καταστροφή του σύμπαντος στην Ελλάδα και απομένει να δούμε τι θα συμπαρασύρει μαζί της. Δεν θέλει ν΄ αλλάξει τίποτα στον προεκλογικό αγώνα που δεν ξεκίνησε καλά- καλά γι αυτόν αφού η δουλειά συνεχίζεται. Θα τα κάνει πάλι όλα με τον τρόπο του, δεν θα απαντά όταν δέχεται βολές, δεν θα προβαίνει σε αποκαλύψεις, δεν θα ξεμπροστιάζει κανέναν, και θα κάνει ό,τι έκανε πάντα: «Και τον πιο μικρό αντίπαλο, μου είπε εκεί στην πόρτα, εγώ τον αντιμετωπίζω σαν να ‘ναι λιοντάρι»…

Αυτή η νέα εκλογική αναμέτρηση είναι δυσκολότερη για εσάς απ΄ ό,τι οι προηγούμενες;

Είναι δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες και οι κοινωνικές συνθήκες. Τον πολίτη τον απασχολούν τα θέματα της επιβίωσής του, κι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι οι όποιες δράσεις, ενέργειες ή επενδύσεις να έχουν αντίκτυπο στην προσωπική και οικογενειακή του κατάσταση κυρίως στο επίπεδο της απασχόλησης και των δομών τις οποίες έχει ανάγκη, όπως είναι η υγεία.

Τι είναι αυτό που θέλετε να συνεχίσετε; Τι έχετε δρομολογήσει και θέλετε να το πάτε παρακάτω;

Είναι γνωστό ότι ολοκληρώσαμε τον περασμένο χρόνο- και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο- τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης, όπως επίσης ολοκληρώθηκε και παρουσιάσαμε το Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα. Όλα αυτά τα Στρατηγικά Σχέδια είναι σε διασύνδεση μεταξύ τους. Η προσπάθεια την οποία καταβάλουμε είναι η εξασφάλιση και των απαραίτητων πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι τους οποίους έχουμε θέσει. Μέσω των προγραμμάτων κυρίως των ευρωπαϊκών μπορούμε στους συγκεκριμένους τομείς να διασφαλίσουμε πόρους που θα μας δώσουν δυνατότητες εφαρμογής αντίστοιχων πολιτικών, κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι οι εθνικοί πόροι είναι μηδαμινοί.

Μου λέγανε άνθρωποι που είναι μέλη επιτροπών, και έχουν επαφές με τις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα ότι εκεί ανάμεσά στους Περιφερειάρχες «είναι ό,τι πει ο Γιάννης»! Ότι εκεί είστε ο «καπετάν ένας» όπως είπαν χαρακτηριστικά! Εδώ σας αμφισβητούν.

Για το «εδώ σας αμφισβητούν» θα πρέπει να ερωτηθούν οι νησιώτες, διότι είναι αλήθεια πως η παρούσα περιφερειακή αρχή και εγώ ως νομάρχης τις προηγούμενες τετραετίες έχουμε αφήσει βαθιά τα αποτυπώματά μας πάνω στα νησιά μας. Δεν υπάρχει νησί στο οποίο να μην έχουμε υλοποιήσει έργα και βασικές υποδομές και να φέρω ένα παράδειγμα. Στη θητεία τη δική μου ως νομάρχη και περιφερειάρχη και μόνο στο νησί της Ρόδου ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη 298 έργα με προϋπολογισμό άνω των 180 εκατομμυρίων και είναι έργα στους τομείς που εμείς είχαμε αρμοδιότητα και που το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν έργα σχολικής στέγης, έργα αντιπλημμυρικά, έργα οδοποιίας, αθλητικά, πολιτισμού και άλλα. Αντίστοιχα έργα γίνονται σε όλα τα άλλα νησιά από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο.

Λένε ότι ως Περιφερειάρχης έχετε «παρκάρει» πολλά λεφτά με τα οποία ασκείτε πολιτική και τα μοιράζετε.

Όντως στην Περιφέρεια έχουμε πόρους οι οποίοι δεν είναι «παρκαρισμένοι», αλλά πόροι που αντιστοιχούν σε έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα για τη Ρόδο υπάρχουν 28 εκατομμύρια τα οποία όμως αντιστοιχούν σε βασικά έργα υποδομών και που όταν θα ολοκληρωθούν θα βελτιώσουν κατά πολύ και την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες. Τέτοια έργα είναι: το φράγμα της Κρητηνίας και ο δρόμος Κάμειρος-Έμπωνα, με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια. Δεύτερον, η γέφυρα Κρεμαστής με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια για την οποία έχει αναδειχτεί εργολάβος και θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Είναι το Εθνικό Θέατρο για το οποίο έχουν δεσμευτεί 3 εκατομμύρια ευρώ και βρισκόμαστε σε φάση μελέτης και αναφέρομαι στο εσωτερικό του κτηρίου. Επίσης 1,5 εκατομμύριο έχει δεσμευτεί για το ακτινοθεραπευτικό και αναφέρομαι στο κτήριο που θα γίνει στο νοσοκομείο της Ρόδου. Επιπλέον 1,5 εκατομμύριο έχει δεσμευτεί για το νέο δικαστικό μέγαρο, 5 εκατομμύρια έχουν δεσμευτεί για τη συντήρηση και επισκευή σπιτιών στην Παλιά Πόλη, για να διατεθούν ως φοιτητικές εστίες, 1 εκατομμύριο έχει δεσμευτεί για το Κλειστό σε ό,τι αφορά τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Αντίστοιχα ποσά έχουν δεσμευτεί και για τα άλλα νησιά. Πέραν αυτών είναι ενταγμένα έργα όπως το καμπαναριό της Φιλερήμου και 1 εκατομμύριο για το λιμάνι της Καμείρου. Αυτοί οι πόροι είναι δεσμευμένοι, δεν είναι ξέμπαρκοι. Το ότι έχουμε κάνει νοικοκυριό και σε τέτοιες περιόδους μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους πόρους για τα συγκεκριμένα έργα πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά της θητείας μας.

Σε’ αυτή την προεκλογική περίοδο που θα «παίξουν» η ατάκα και τα ευφυολογήματα, εσείς πως θα κινηθείτε;

Εμείς έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτό θα μας διακρίνει και σήμερα, ότι στόχος μας δεν είναι η μιντιακή παρουσίαση των έργων και των δράσεών μας. Νομίζω ότι οι πολίτες σε όλα τα νησιά έχουν αποτυπώσει την εικόνα της λειτουργίας μας, το ότι εκατοντάδες έργα έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εγκαινιαστεί, αλλά δόθηκαν σε χρήση χωρίς φανφάρες και ταμπέλες. Εμείς υπηρετούμε τα νησιά μας και τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και ήταν και είναι υποχρέωσή μας να ανταποδώσουμε με το έργο μας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν θα εντάξετε στο επιτελείο σας εσείς επικοινωνιολόγους και ειδικούς συμβούλους;

Όχι, δεν έχουμε ούτε επικοινωνιολόγους ούτε γραφεία δημοσίων σχέσεων, ούτε επί πληρωμή συμβούλους, ούτε έχουμε τη δυνατότητα. Δεν θα το κάναμε άλλωστε να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον πολίτη και να διαμορφώσουμε εικόνα διαφορετική απ’ αυτήν που έχουμε. Είμαστε αυτοί όπως μας γνώρισε τόσα χρόνια ο κάτοικος του κάθε νησιού του Νοτίου Αιγαίου.

Δεν έχετε ανακοινώσει ακόμα πολλά ονόματα υποψηφίων στις εκλογές. Γιατί;

Ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε μια παράταξη που αυτή τη στιγμή είναι και περιφερειακή αρχή και τα περισσότερα ονόματα που στελεχώνουν την παράταξή μας είναι ήδη γνωστά. Βεβαίως υπάρχει μια μεγάλη ανανέωση από νέους υποψηφίους τους οποίους στο επόμενο διάστημα θα τους παρουσιάσουμε.

Γιατί τόσα χρόνια ο κόσμος σας ψηφίζει, τι είναι αυτό που τον πείθει σ΄ εσάς;

Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής μου στα κοινά που είναι 22 κι όχι 30 που θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν ήταν και εξακολουθούν να είναι παραγωγικά, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που κατορθώσαμε να εξασφαλίζουμε πόρους για έργα υποδομής και δράσεις για τα νησιά μας. Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες κρατήσαμε όρθιο ένα νέο θεσμό που έχει ζωή τρία χρόνια, παρά τη μείωση του προσωπικού και τη μείωση των πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και νομίζω τον κάναμε στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών.

Δύσκολες οι εποχές, δύσκολοι καιροί, αντίξοες οι συνθήκες σε μία περιφέρεια των 48 νησιών όπου ο διάπλους απαιτεί εμπειρία, γνώση και κυρίως θέληση να παλέψεις με τις δύσκολες, τις αντίξοες συνθήκες και να φέρεις το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Γιατί χαίρει εκτίμησης ο Μαχαιρίδης; Γιατί πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος, είναι ένας απλός πολίτης παρά το αξίωμα και γιατί ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα αμφισβήτησης της τιμιότητάς του.

www.rodiaki.gr