«Είμαστε έτοιμοι για έναν νέο αγώνα χωρίς ανοχές και υποχωρήσεις», συνέντευξη @ Πρόοδος

Γιάννης Μαχαιρίδης

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες μιλά στην «Πρόοδο» για την επόμενη ημέρα των εκλογών, κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική του, μιλά για την εκλογή του στην προεδρία της Επιτροπής Νήσων της Ευρώπης και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για το Νότιο Αιγαίο, επανακαθορίζει τη σχέση του με τους πολίτες και δεσμεύεται για μια νέα πενταετία διεκδικήσεων χωρίς ανοχές και υποχωρήσεις.

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Κύριε Μαχαιρίδη, η προεκλογική περίοδος έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος της και σε λίγα 24ωρα οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες θα κληθούν να επιλέξουν το νέο περιφερειάρχη. Τι «γεύση» σας άφησε αυτή η προεκλογική περίοδος;

Και αυτή η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια ευκαιρία να περπατήσουμε σε γνώριμους δρόμους και να συναντήσουμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πλέον δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς. Όλες αυτές τις ημέρες έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με συμπατριώτες που με έχουν περιβάλλει με αγάπη και εμπιστοσύνη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή ήταν η όμορφη πλευρά αυτής της περιόδου, διότι σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι δεν έλειψαν οι ασχήμιες και οι εκτροπές σε συμπεριφορές και μεθόδους, και πολύ εύκολα θα μπορούσε αυτή η περίοδος να εκτραχυνθεί. Ευτυχώς, πλην ελαχίστων και κραυγαλέων εξαιρέσεων, νομίζω πως το επίπεδο στην προεκλογική αναμέτρηση κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μακάρι έτσι να πάμε μέχρι τις κάλπες.

Σας είδαμε πάντως να κρατάτε χαμηλά τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός ότι προκληθήκατε πολλές φορές από τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Ήταν μια συνειδητή επιλογή την οποία ακολουθούμε ως περιφερειακή αρχή, αλλά και σαν παράταξη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Πείτε μου, κυρία Φώτη, ποιο μήνυμα θα στέλναμε προσωπικά αλλά και συνολικά οι συνεργάτες μου στον αναξιοπαθούντα συμπολίτη μου, σε εκείνον που αγωνιά για την επιχείρησή του, ή στον άνεργο που ζει μέσα στην αβεβαιότητα, αν αντί να λογοδοτώ και να τους παρουσιάζω τα σχέδιά μου, επέλεγα να εμπλακώ σε ανέξοδες αντιπαραθέσεις; Θα λέγαμε δηλαδή κι εμείς στον Δωδεκανήσιο και Κυκλαδίτη «δεν μας νοιάζει τι περνάς και τι σταυρό σηκώνεις, εμείς και οι αντίπαλοί μας έχουμε λογαριασμούς να κλείσουμε, έχουμε ένα γινάτι να ικανοποιήσουμε». Αφήσαμε σε άλλους να πάρουν αυτόν τον κατήφορο, τις πρακτικές των ύβρεων και του μηδενισμού.

Η συνεργασία σας πάντως τόσο με τον κ. Δημήτρη Κρητικό όσο και με τον κ. Μανώλη Παλλά δημιούργησε νέα δεδομένα. Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά;

Αυτό που από το 2002 μέχρι σήμερα πιστεύω και υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις: να βάζω πάνω απ’ όλα τον τόπο μου, να έχω σαν μόνη ιδεολογία την πατρίδα μου και να μη διαχωρίζω τους συμπατριώτες μου με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αυτή η παράταξη, επί δώδεκα χρόνια έχει στεγάσει -και μαζί τους έχουμε συστρατευθεί –πολίτες με τους οποίους συναποφασίσαμε να γκρεμίσουμε ιδεολογικά οδοφράγματα και ιδεοληψίες.

Μαζί με το έργο μας, αυτή η συμπόρευση αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της παράταξής μας, αυτό αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν οι πολίτες. Σε αυτές τις εκλογές, την επιλογή μου αυτή επέλεξα προσωπικά και σαν παράταξη να την καταδείξουμε ακόμα πιο εμφατικά, προτείνοντας σε έναν σοβαρό αυτοδιοικητικό και καταξιωμένο επιστήμονα, τον Δημήτρη Κρητικό, να είναι ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. Η παρουσία του κοσμεί τον συνδυασμό μας, όπως και η συμμετοχή του πρώην δημάρχου Λινδίων Μανώλη Παλλά, ο οποίος μετά τη διάλυση της παράταξής του, επέλεξε να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι…

 

Γιάννης Μαχαιρίδης

Είναι επίσης γεγονός, ότι πέρα από τους κυρίους Κρητικό και Παλλά, πηγαίνετε προς τις κάλπες με έμπειρους
συνεργάτες δίπλα σας, αλλά και με αρκετά νέα πρόσωπα στο πλευρό σας, τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας είναι για μένα μια δικαίωση, σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Μαζί με παλαιότερους συνεργάτες μου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ή θέλησαν οι ίδιοι να συμμετάσχουν, νέες και νέοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, διαψεύδοντας σε ένα μεγάλο βαθμό ότι η νέα γενιά έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Αυτό που πετύχαμε με την παράταξή μας, αυτή η ανανέωση με άξιους και ορεξάτους νέους, αλλά και με ισχυρή παρουσία των γυναικών, που μόνο για την περιφερειακή ενότητα Ρόδου αγγίζει το 50% των υποψηφίων, είναι ένα αισιόδοξο και ισχυρό μήνυμα από και προς την κοινωνία ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και συνέχεια.

Όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, τι μηνύματα πήρατε από τους πολίτες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή;

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες που γίνονται, αλλά και το κλίμα που επικρατεί σε μια κοινωνία η οποία έχει υπομείνει σκληρά και άδικα δημοσιονομικά μέτρα. Η ζωή των συνανθρώπων μας έχει αλλάξει δραματικά, και είναι δικαιολογημένος και ο θυμός και η αγανάκτηση και η απογοήτευση. Γινόμαστε κοινωνοί όλων αυτών, είμαστε μάλιστα πάντα έτοιμοι να γίνουμε εμείς οι αποδέκτες αυτής της αγανάκτησης. Έχουμε όμως την υποχρέωση, σε όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας να δώσουμε ελπίδα, να δείξουμε και να ανοίξουμε νέους δρόμους, να τους εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη που την κλόνισαν όσοι έφεραν μια χώρα και μια κοινωνία σε αυτά τα αδιέξοδα. Οφείλουμε να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε εμείς που τους γυρίσαμε την πλάτη, δεν είμαστε εμείς που προδώσαμε την εμπιστοσύνη τους. Βεβαίως, να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι η Αυτοδιοίκηση, θύμα και αυτή της κρίσης, που μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να κάνει τη διαφορά στη ζωή των πολιτών.

Σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα επιλέξατε να πορευτείτε με «όπλα» σας το ΕΣΠΑ, τα έργα που έχετε υλοποιήσει ή ξεκινήσει ως περιφερειακή αρχή και την κοινωνική πολιτική που ασκήσατε για την στήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Αυτά σας τα αναγνωρίζουν οι πολίτες; Βλέπετε ανταπόκριση;

Όχι μόνο μας αναγνωρίζουν το έργο που παραδίδουμε, αλλά και αντιστέκονται στον λαϊκισμό της ισοπέδωσης και του μηδενισμού. Και αυτό διότι, παρά τις μηδενιστικές κορώνες των άλλων, ο πολίτης βλέπει ότι δίπλα του έχει κατασκευαστεί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, ότι δίπλα του λειτουργεί μια σύγχρονη σχολική μονάδα, ότι λίγο πιο πέρα υπάρχει έτοιμο προς λειτουργία ένα Πολυδύναμο Ιατρείο, ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Τμήμα που σώζει ζωές- έρχεται και το Ακτινοδιαγνωστικό, ξέρει ότι γείτονάς του που πλήγηκε από την κρίση περισσότερο έχει κάπου να ακουμπήσει, ότι η πόρτα του Περιφερειάρχη είναι πάντα ανοικτή, ότι το Νομαρχιακό Μέγαρο αποτελεί καταφύγιο και αποκούμπι για τον κάθε συμπολίτη μας. Τα ξέρει όλα αυτά ο Δωδεκανήσιος και ο Κυκλαδίτης, όπως ξέρει συνολικά το έργο μας και γι’ αυτό κλείνει τα αφτιά του στις ανέξοδες και ανεδαφικές μεγαλοστομίες.

Μιας και μιλήσαμε για έργα, τι γίνεται με το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής κύριε Μαχαιρίδη;

Ένα έργο με προϊστορία και με ένα παρελθόν συνεχών προσπαθειών και παρεμβάσεων που τις περιέγραψα και τις τεκμηρίωσα αναλυτικά με δεκάδες έγγραφα που έδωσα στη δημοσιότητα για να ξέρει ο κόσμος, έστω υπό το βάρος του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την τραγωδία, όπου χάθηκαν και δικοί μου, αγαπημένοι φίλοι. Ένα έργο που βρίσκεται πλέον στη φάση της κατασκευής του, με την ελπίδα να «ανασάνει» ένας κόμβος με γνωστές επί πολλά χρόνια τις ιδιαιτερότητές του. Το κρίμα στην υπόθεση αυτή είναι ότι μια τραγωδία έγινε, και γίνεται ακόμα, αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης από μικρόνοες και επιτήδειους, που είναι μαθημένοι στην καπηλεία. Και όλοι αυτοί ζουν με τη ψευδαίσθηση πως η καπηλεία των νεκρών συνανθρώπων μας θα ανταμειφθεί. Με αυτές τις απατηλές προσδοκίες πολιτεύονται.

 

Γιάννης Μαχαιρίδης

Η εκλογή σας ως προέδρου της Επιτροπής Νήσων της CPMR, ήταν κάτι που περιμένατε;

Η ομόφωνη στήριξη και εκλογή από τους συναδέλφους μου από τις άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης είναι κάτι που με τιμά. Η εκλογή μου ήλθε να επιβεβαιώσει και να επικυρώσει την επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι πρωταγωνιστής σε πρωτοβουλίες που καταξιώνουν και ισχυροποιούν το θεσμό, σε
ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν πολιτική μας απόφαση να χαράξουμε νέους δρόμους που οδηγούν στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, από τη στιγμή που ένα διαλυμένο, χρεοκοπημένο και αυτιστικό κράτος δεν έχει καμία διάθεση να αποκεντρωθεί και να εμπιστευθεί τις περιφερειακές δυνάμεις. Πετύχαμε, η νησιωτικότητα να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα, και παράλληλα να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους που θα αξιοποιηθούν την επόμενη πενταετία σε τομείς τεράστιας σημασίας για τη ζωή των Νοτιοπελαγιτών.

Εκλογές και επόμενη μέρα. Πώς τη φαντάζεστε; Τι είναι ψηλά στη δική σας ατζέντα;

Η επόμενη μέρα των εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από τριάμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα δίνει το έναυσμα για μια πενταετία διεκδικήσεων για όσα αξίζουν τα νησιά μας και αντίστασης απέναντι σε όσους θεωρούν πως η Ελλάδα σταματά κάπου στο Σούνιο. Με όλους αυτούς ανοίγουμε ένα ακόμα μέτωπο, χωρίς ανοχές και υποχωρήσεις, μέχρι να κατανοήσουν πως το Αιγαίο των περήφανων νησιωτών δεν είναι το αποπαίδι του κράτους, αλλά ο αιμοδότης της εθνικής οικονομίας. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και φιλοδοξώ να μπω μπροστά ακόμα και σε μια Κίνηση Περιφερειαρχών και – γιατί όχι – Δημάρχων για να καταστήσουμε
τον θεσμό μια αξιόπιστη δύναμη κοντά στον πολίτη. Ένας αγώνας που θα αποσκοπεί στην επιστροφή στα νησιά μας πολύτιμων πόρων από τον πλούτο που παράγει αυτός ο τόπος και σήμερα γεμίζει τον κρατικό κορβανά. Είναι το πολιτικά και ηθικά ορθό να κάνουμε, και δεσμευόμαστε γι’ αυτό.

Με το χέρι στην καρδιά, κοιτώντας πίσω στα χρόνια της ενασχόλησής σας με τα κοινά θα ήθελα να μου πείτε τι βλέπετε

Στο τέλος μένει η γλυκιά εμπειρία από μια επιλογή ζωής που έχεις κάνει. Να προσφέρεις στον τόπο σου. Σαν άνθρωπος που έμαθα να μην μένω στην άκρη, να μην είμαι παροπλισμένος, διάλεξα να είμαι παρών και μπροστά. Αυτή ήταν και παραμένει η ταπεινή μου φιλοδοξία. Και τι άλλο σου μένει, από μια βαθιά σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τον κόσμο που στέκεται στο πλευρό σου κι εσύ στο δικό του, μένει η χαρά της προσφοράς, η ικανοποίηση ότι κάτι κάνεις για να καλυτερέψεις τη ζωή των συμπατριωτών σου, ότι από την εμπλοκή σου στα κοινά δεν περιμένεις – και δεν έχεις – κερδίσει πλούτη και μεγαλεία, αλλά μονάχα μια χειραψία από καρδιάς του συμπολίτη σου και ίσως τον ψίθυρο της κοινωνίας που ζεις, ότι «αυτός κάτι έκανε για μας». Με αυτό το σκεπτικό διεκδικώ ξανά την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας, με την ελπίδα, η ψήφος τους να είναι μια ισχυρή εντολή να υπηρετήσουμε με γνώση και αυταπάρνηση τον τόπο, στην κρισιμότατη πενταετία που έχουμε να διανύσουμε.

www.proodos.net