«Κάποιοι αντίπαλοί μου θέλουν να μου βάλουν ημερομηνία λήξης», συνέντευξη @ Δημοκρατική

Δημοσιεύθηκε στις Συνεντεύξεις | 0

ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧ

«Αντιλαμβάνομαι ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί μου αντίπαλοι θα ήθελαν πολύ να μου βάλουν ημερομηνία λήξης. Αυτό είναι και το πολιτικό τους ολίσθημα. Οτι δηλαδή περιφρουρούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την κρίση των συμπολιτών μας, στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια, ζητώ να με αξιολογήσουν αυστηρά, να με μετρήσουν και να κρίνουν αν είμαι άξιος της εμπιστοσύνης τους».

Αυτά τονίζει, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και εκ νέου υποψήφιος κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, απαντώντας, με τον τρόπο αυτόν, σε όσα του καταμαρτυρούν πολιτικοί του αντίπαλοι.

Αναφερόμενος στην μέχρι τώρα πορεία του, ο κ. Γ. Μαχαιρίδης δηλώνει, πως «ήταν μια πορεία, που με γέμισε και με γεμίζει με εμπειρίες, γεμάτη από μάχες για τα νησιά μας, με χαρές και συγκινήσεις, με στερήσεις και προσωπικές θυσίες, χωρίς ιδιοτέλεια, πάντα κοντά στους συμπατριώτες μου».

Επί του προκειμένου, σημειώνει ακόμα: «Αυτοί οι δεσμοί και αυτή η αγάπη με τους συμπατριώτες μου, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω κερδίσει από την ενασχόλησή μου με τα πράγματα του τόπου μου. Αυτή η αγάπη είναι που στο τέλος σε αποζημιώνει. Τίποτα άλλο…».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη:

Είναι η τέταρτη προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποιείτε ως υποψήφιος νομάρχης ή περιφερειάρχης. Σε τι διαφέρουν αυτές οι περιοδείες και οι επαφές με τον κόσμο, σε σχέση με τις προηγούμενες;

Από την πρώτη κιόλας φορά που διεκδίκησα, πριν από δώδεκα περίπου χρόνια, τη ψήφο των συμπατριωτών μου, τα χωριά και οι γειτονιές που επισκεπτόμουνα δεν ήταν για μένα άγνωστοι τόποι. Από την περίοδο ακόμα που υπηρετούσα τα νησιά μας ως Γενικός Γραμματέας του υπ. Αιγαίου, είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά τις μικρές μας κοινωνίες και τους ανθρώπους τους. Τώρα πια, μετά από τη συνεχή και καθημερινή, κυριολεκτικά, επαφή με τους απλούς πολίτες, νοιώθω ότι έχουν κτιστεί φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. Οι επαφές μου με τους πολίτες της Ρόδου και των άλλων νησιών δεν ήταν ποτέ μια διαδικασία εθιμικού ή καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα. Για μένα, πιστεύω και γι’ αυτούς, ήταν και παραμένει μια στάση ζωής. Αυτοί οι δεσμοί και αυτή η αγάπη με τους συμπατριώτες μου είναι ό, τι πολυτιμότερο έχω κερδίσει από την ενασχόλησή μου με τα πράγματα του τόπου μου. Αυτή η αγάπη είναι που στο τέλος σε αποζημιώνει. Τίποτα άλλο…

Αναφέρεστε στα δώδεκα περίπου χρόνια από τότε που σας εξέλεξε ο κόσμος για πρώτη φορά νομάρχη Δωδεκανήσου, όμως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κάνουν προεκλογική καμπάνια με σύνθημα τα τριάντα χρόνια που είστε στα κοινά.

Το ό,τι κάνουν λάθος ακόμα και σε απλές αριθμητικές πράξεις, είναι το μικρότερο κακό. Κατ’ αρχάς, δεν έκρυψα ποτέ το βιογραφικό μου, το οποίο είναι υπαρκτό, γνωστό και στη διάθεση του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό το βιογραφικό είμαι περήφανος γιατί καταγράφει μια πορεία προσφοράς και ανάληψης ευθυνών, όποτε μου ζητήθηκε, χωρίς να υπεκφεύγω ή να δηλώνω βολικά αμέτοχος και απών. Μια πορεία που με γέμισε και με γεμίζει με εμπειρίες, γεμάτη από μάχες για τα νησιά μας, με χαρές και συγκινήσεις, με στερήσεις και προσωπικές θυσίες, χωρίς ιδιοτέλεια, πάντα κοντά στους συμπατριώτες μου. Μια πορεία που με κάνει να νοιώθω πλήρης σαν άνθρωπος και πολιτικός. Αντιλαμβάνομαι ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί μου αντίπαλοι θα ήθελαν πολύ να μου βάλουν ημερομηνία λήξης. Αυτό είναι και το πολιτικό τους ολίσθημα. Ότι δηλαδή περιφρονούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την κρίση των συμπολιτών μας, στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια, ζητώ να με αξιολογήσουν αυστηρά, να με μετρήσουν και να κρίνουν αν είμαι άξιος της εμπιστοσύνης τους. Με δική τους εντολή και με τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης είμαι παρών και στην πρώτη γραμμή. Αυτούς τους συμπολίτες μου και αυτή τη δημοκρατική διαδικασία δεν θα την υποκαταστήσουν άλλοι επειδή δεν μπορούν να αντιτάξουν άλλα ουσιαστικά επιχειρήματα ή να αναμετρηθούν σε επίπεδο προτάσεων, εμπειρίας, γνώσης και μετρήσιμου αποτελέσματος.

Σε τι διαφέρει το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται στην καρδιά και στην κορύφωση μιας κρίσης με επιπτώσεις σε κάθε έκφραση και έκφανση της ζωής των πολιτών. Είναι ανυπολόγιστο το κόστος και το τίμημα που καταβάλλει η κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε όλοι όσοι εκτιθέμεθα στην κρίση της. Το πρώτο λοιπόν και κρίσιμο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι να μην υποκύψουμε στον πειρασμό του φτηνού λαϊκισμού, της κολακείας και του εκμαυλισμού των πολιτών με ανέξοδες και ανέφικτες μεγαλοστομίες. Ο Δωδεκανήσιος και ο Κυκλαδίτης δεν θα συγχωρήσει το ψέμα και δεν θα πέσει στην παγίδα επίπλαστων διλημμάτων. Αυτές οι πρακτικές έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες, έτσι έχει απαξιωθεί η πολιτική. Παράλληλα, αλλά πέρα και πάνω από την κρισιμότητα της πενταετίας που έχουμε μπροστά μας, με το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα και πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σαν Νότιο Αιγαίο, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών μας στην πολιτική είναι ένα κορυφαίο διακύβευμα, το οποίο αν δεν το υπερασπιστούμε όλοι σε αυτές τις εκλογές, ίσως χαθεί μια μοναδική ευκαιρία να δοθεί ξανά περιεχόμενο στις έννοιες Πολιτική και Πολιτικός. Δύο έννοιες, που όπως παρατηρώ, μοιάζουν μάλλον ξένες στο λεξιλόγιο κάποιων που επιχειρούν να συντηρήσουν και να κρυφτούν, με προφανή ιδιοτέλεια, μέσα στο κλίμα αμφισβήτησης προς την πολιτική. Θέλει τόλμη και θάρρος να κάνεις την υπέρβασή σου…

Μιλάτε για πολιτικό, εννοώντας και κομματικό διακύβευμα; Μπορείτε να το διευκρινίσετε;

Έννοιες κοντινές, αλλά τόσο διαφορετικές στην ουσία τους. Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως προκαλούν ακόμα σύγχυση σε πολλούς συμπολίτες μας, που παραμένουν καχύποπτοι και αποστασιοποιημένοι. Πώς μπορώ εγώ να θέσω στους συμπατριώτες μου ένα αμιγώς κομματικό διακύβευμα, όταν διατηρώντας φυσικά το ιδεολογικό μου υπόβαθρο, καλώ από το 2002 μέχρι σήμερα σε συστράτευση τους πάντες, ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς πιστοποιητικά κομματικών φρονημάτων και χωρίς το βάρος ιδεοληψιών… Ειδικά αυτήν την περίοδο, που χωρίς ενότητα και μια πανστρατιά δεν πρόκειται να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το μέλλον που αξίζει ο τόπος μας, ποιος μπορεί να θέσει θέμα «κομματικής καθαρότητας», όταν μπροστά μας έχουμε μια μάχη που ξεπερνά τα κομματικά οδοφράγματα. Ακόμα και σε εποχές με άλλες και ευνοϊκότερες συνθήκες, αυτή η παράταξη από την πρώτη μέρα ίδρυσής της χώρεσε στους κόλπους της ανθρώπους απ’ όλες τις ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό αποτελεί ιστορικό κεκτημένο και δεν θα το παραχαράξει κανείς. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ουσιαστική ανεξαρτησία και πολιτική αυτοτέλεια της παράταξής μας, όταν όλοι με αλληλοσεβασμό στην «ταυτότητα» του καθενός, προτάσσουμε το συμφέρον του τόπου και γινόμαστε συνοδοιπόροι; Έτσι κερδίζει, δεν χάνει ούτε αλλοιώνεται η πολιτική.

Ποια ήταν τα κριτήρια συγκρότησης του συνδυασμού σας, που κατά γενική ομολογία είναι αισθητά ανανεωμένος;

Κυρίως αυτό που μόλις περιέγραψα. Να δίνει το στίγμα μιας μεγάλης κινητοποίησης και συστράτευσης, χωρίς αποκλεισμούς και στεγανά. Ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε σαν παράταξη και πετύχαμε αυτό να φτάσει και να ακουστεί καθαρά από την κοινωνία. Επίσης, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης απαξίωσης θέλαμε να πείσουμε τη νέα γενιά να μην γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μας. Πετύχαμε και αυτόν το στόχο, και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι πραγματικά περήφανος για την ποιότητα των νέων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν και στελεχώνουν την παράταξή μας.

Και βεβαίως επιδιώξαμε, έξω και πέρα από «ποσοστώσεις», να είναι και πάλι δυναμική η παρουσία της γυναίκας στο συνδυασμό μας, που από το 2003 μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει πως παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη και άσκηση πολιτικής, είτε στη Νομαρχία είτε στην Περιφέρεια, με ουσιαστικούς ρόλους και ευθύνες. Φιλοδοξούμε, και προσωπικά θα το κάνω με την άνευ όρων εμπιστοσύνη μου, αυτοί οι άνθρωποι να αποτελέσουν τη νέα γενιά αυτοδιοικητικών, τη νέα πολιτική γενιά του τόπου μας. Μαζί φυσικά και οι έμπειροι συνεργάτες και φίλοι, που όλοι μαζί δίνουμε έναν όμορφο αγώνα μέχρι τη δικαίωση της ερχόμενης Κυριακής.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους συνεργάτες μου εκείνους που επέλεξαν να αποσυρθούν από την ενεργό πολιτική και να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους στην παράταξη και κυρίως στον τόπο, προσφορά και έργο που αναγνωρίζεται καθημερινά.

Αναφέρεστε συχνά στο επίσης κρίσιμο διακύβευμα που αφορά στην ερχόμενη πενταετία, που ταυτίζεται με μια νέα προγραμματική περίοδο και ένα «νέο ΕΣΠΑ». Πόσο έτοιμη είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να κερδίσει αυτό το στοίχημα;

Τόσο έτοιμη και προετοιμασμένη όσο ήταν και με το τρέχον ΕΣΠΑ που πετύχαμε εντυπωσιακά ποσοστά απορρόφησης πόρων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση πανελλαδικά, από τη στιγμή που το κράτος των Αθηνών αποφάσισε επιτέλους να εκχωρήσει τη σχετική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Είναι ένα επίτευγμα που μπορεί να πιστώνεται από την κεντρική διοίκηση στην περιφερειακή αρχή, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι χωρίς τη συνδρομή των άξιων στελεχών της Περιφέρειας, των συνεργατών μας δηλαδή, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά που καταφέραμε.

Με τους συνεργάτες μας αυτούς, έχουμε ήδη ετοιμάσει τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία, με πλήρη συνείδηση ότι ίσως να μην υπάρξει άλλη ανάλογη ροή ευρωπαϊκών πόρων στο μέλλον. Είναι λοιπόν για εμάς, η μεγάλη, μπορεί και η τελευταία ευκαιρία, να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο σχέδιό μας για να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και άλλους τομείς, σε κάθε νησί στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες που οι κάτοικοί του έχει ανάγκη υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Δράσεις και πολιτικές, όλες άρτια σχεδιασμένες και κοστολογημένες, που με εμπιστοσύνη στις γνώσεις, στις δυνάμεις και στην πολιτική μας βούληση είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υλοποιηθούν. Θα χτίσουμε στα πολλά που πετύχαμε που όμως δεν είναι αρκετά, ποτέ δεν θα είναι αρκετά για τους Νοτιοπελαγίτες.

Ένα από τα στοιχήματα που είχατε θέσει και επιθυμούσατε να κερδίσετε στις προηγούμενες εκλογές ήταν η Δωδεκάνησος και οι Κυκλάδες να γίνουν ένας τόπος, όπως λέγατε χαρακτηριστικά. Σε ποιο βαθμό το πετύχατε αυτό;

Ήταν από τα πολιτικά και ιστορικά, τολμώ να πω, προαπαιτούμενα για να πετύχει αυτή η διοικητική συνένωση δύο όμορων νομών. Στόχος μας ήταν να λειτουργήσει αυτό το διοικητικό σχήμα, κατανοώντας βεβαίως τις όποιες ενστάσεις είχαν εκφραστεί στην αρχή και από τις δύο πλευρές. Μετά από τριάμισι χρόνια μπορώ να ισχυριστώ ότι οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι αναζητούν και βρίσκουν έναν κοινό τόπο, σε σχέση με τα κοινά τους προβλήματα, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του Νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει σαν ενιαίο σύνολο όσα του στέρησαν επί δεκαετίες.

Αυτή η ανάγκη για συμπόρευση των Νοτιοπελαγιτών είναι ο κανόνας ακόμα και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου διαπιστώνουμε πια όλοι μας αυτό που ξέραμε. Ότι ο νησιωτικός χώρος, το Αιγαίο, μόνο σαν μια δυνατή και ενιαία φωνή μπορεί να ακουστεί καλύτερα. Από το Καστελόριζο μέχρι την Άνδρο, από το πιο μικρό νησί μέχρι το μεγαλύτερο, τα προβλήματα μοιάζουν, οι αγωνίες είναι κοινές, οι ελπίδες επίσης οι ίδιες. Αυτή η δημιουργική συνύπαρξη, παράλληλα με την αναλλοίωτη γεωγραφική, κοινωνική και ιστορική ταυτότητα κάθε νομού, πρέπει και είναι το ισχυρό πλεονέκτημα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου να παραμείνουν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για να γίνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα σε όλους τους τομείς.

dimokratiki.gr